Bouw overdekte werkplaats

Omdat het terrein wordt gebruikt voor studenten en voor schoolklassen was er behoefte aan een overdekte plek in de buitenlucht. Daarom is in de zomer van 2013 een werkschuur gebouwd. Hieraan lag geen prehistorische plattegrond ten grondslag, maar aspecten van de bouw vormden wel een belangrijk experiment. De opzet was een grote ruimte zonder palen waar met een groep mensen kon worden gewerkt. Daartoe is een zwevend dak ontworpen dat als een echte kapschuur zoveel mogelijk ruimte overspant. Omdat het dak, gedekt met klei&riet, experimenteel is, bekekend dit dat de hele constructie natuurlijk ook experimenteel is. De laag klei maakt een dergelijk dak veel zwaarder dan een gewoon rieten dak. Daarom hebben we relatief dik hout gebruikt voor de constructie. Al bouwend merkten we dat we toch teveel vroegen van de constructie. Daarom is het voorste dakdeel op de gewone manier, met omgebogen zomerriet, gedekt.

Ook bij de schuur is alleen gebruik gemaakt van replica’s van steentijdwerktuigen en is de gebruiksduur van elk werktuig, de hoeveelheid gebruikt materiaal volledig gedocumenteerd. Omdat het huis als geheel geen rol heeft in een experiment (zoals wel het geval is met het Vlaardingen huis) is er wel gebruik gemaakt van machinaal geoogst riet.